Суші – це не просто делікатес, це практично мистецтво

Суші  – це набір з рису, овочів та термічно обробленої чи сирої риби, загорнутий у рулон водоростей (норі). Сама водорість є харчовою та приготованою до вживання. Існує три базові типи суші: нігірі, макі та темакі.

  • Нігірі – це сира риба, ікра лосося, варені креветки або нарізане яйце на рисі;
  • Макі – це скручені суші;
  • Темаки, або ручний рол (хендролл), це суші, згорнуті у формі конуса.

З чого слід починати новачкам?  Для тих, хто хоче спробувати суші вперше, найкраща порада — взяти з собою друга, який знайомий з  японською кухнею . Існують різні рівні цін на суші в залежності від вашого бюджету, найкращим варіантом буде замовити вперше у відомому та дорогому місці, щоб бути впевненими у якості та свіжості продуктів з яких складатиметься ваша страва. Суші подають з рисом, приправленим оцтом (міцукан), тонко нарізаною свіжою рибою та часто із сирими овочами. Кухарі можуть додавати цукор, сіль або те й інше, щоб зробити рис більш солодким і смачним. До страви подають пасту з васабі, а також консервований імбир. У скрученому варіанті (макі) - використовується спеціальний бамбуковий килимок, а норі (тонкий лист підготовлених водоростей) обертається навколо рису та начинки, такий як яйце, авокадо, манго або огірок. Незалежно від тих чи інших інгредієнтів, потрібно знати про користь і можливу шкоду суші.

Переваги та користь суші

Суші – відмінне джерело білка. Страва містить 20-25 г білка на порцію в 100 г, що приблизно дорівнює розміру вашої долоні. Так як в ньому мало жиру, ви можете з'їсти більше одного шматочка суші і при цьому залишатися в межах денного діапазону калорій, що рекомендується.

  • Білки з низьким вмістом жиру. Здебільшого білки, які ви їсте, містять досить мало жиру. Наприклад, ви виявите, що в суші є тунець, яйця, лосось, креветки, краби та сардини. Все це дуже корисні білки, жоден з яких не містить багато насичених жирів.
  • Суші містять різні вітаміни та мінерали, необхідні вашому організму для підтримки здоров'я, у тому числі кальцій, магній та залізо. Так само суші мають високий вміст омега-3 жирних кислот, які зменшують серцево-судинні фактори ризику, такі як високий кров'яний тиск або високий рівень холестерину шляхом зниження тригліцеридів (жирів) у кровотоку.
  • Суші сповнені клітковини, тому продукти перетравлюються повільно, що допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, що знижує ймовірність його різкого стрибка після вживання солодких продуктів або вживання алкоголю ввечері того ж дня.
  • Маринований імбир, подають разом з суші, він може зробити ваше тіло здоровішим і чистішим. Імбир містить дивовижний антиоксидант під назвою Зінгерон. Це потужний детоксикант, тому його так само додають у багато детокс-коктейлів. Все це позитивно впливає на здоров'я людини.

Чи можуть суші завдати шкоди вашому організму?

Суші - це страва, що в першу чергу складається з сирої морської риби, і важливим фактором є правильність його приготування. Чи можна їсти рибу сирою, і чи сприймає кожен організм таку їжу? Риба - той морепродукт, вживання якого у сирому вигляді небезпечне через ризик харчового отруєння. Сира риба може містити паразитів та шкідливі бактерії, такі як сальмонела, кишкова паличка, листерія, вібріон та клостридії та інші. Вживання сирої риби може викликати захворювання і навіть призвести до більш серйозних ускладнень зі здоров'ям. Ось чому важливо правильно приготувати рибу перед вживанням.

Ще одна проблема, пов'язана з вживанням сирої риби, полягає в тому, що це впливає на її поживну цінність. Дослідження показали, що приготування риби знижує різноманітність кишкової мікробіоти, що може вплинути на її якість та зменшити її поживну цінність. Крім того, залежно від того, звідки надходить сира риба, вона може містити токсини, такі як ртуть або інші забруднюючі речовини, які можуть завдати серйозної шкоди. Тому завжди варто ретельно придивлятися до місця де ви будете вживати даний продукт, а також до відгуків інших людей. Так само не забувайте, що споживання великої кількості суші, як і будь-якого іншого продукту, може викликати дискомфорт і тяжкість у животі.

Як правильно їсти суші?

Вживання суші руками . Є два основні способи їсти суші — руками чи паличками. Хоча загальноприйнятими в японській кухні є паличками для їжі, але насправді їх можна їсти руками. Ця страва призначалася для того, щоб її їли руками! Якщо є руками, ви можете більше не кидати суші в соєвий соус. Використання паличок для їжі було нормою у багатьох місцях, тому що це вважається більш гігієнічним способом, водночас зайшовши до японського ресторану людям потрібно лише вимити чи витерти руки гарячим рушником.

Ви можете використовувати палички для їжі, щоб їсти суші . Отже, обідатимете ви в японському ресторані або в звичайному, вам важливо знати, як правильно їсти суші, окрім як руками. Тепер настав час дізнатися про ці способи, а також про деяку ввічливість, якої слід дотримуватися. Згідно з правилами, паличками можна їсти лише сашимі (тільки шматочок риби). Але коли справа доходить до ролів, вони складаються з різних інгредієнтів. І якщо ви не вмієте користуватися паличками для їжі, ви можете зіпсувати форму та текстуру, намагаючись підняти  рол . Вживання їжі паличками не всім звично, тому якийсь час доведеться повчитися, але коли ви навчитеся, ніяких складнощів це доставляти не буде.

Вживання класичними столовими приладами . Зрозуміло, що не всім зручно користуватись паличками. Особливо, коли ви до них не звикли, можете попросити вилку. І не хвилюйтеся, в цьому немає нічого поганого. Ви можете вільно використовувати вилку для вживання суші.